De achterliggende gedachte

'De achterliggende gedachte.'

Mijn boek ‘Jubeldag’ is gebaseerd op het jubeljaar, een fenomeen uit Bijbelse tijden. Een schone-lei-samenleving. Een nieuwe start voor iedereen. Geldleningen werden kwijtgescholden. Slaven mochten naar huis. Ingenomen grond werd teruggegeven. En dat om de 50 jaar. Bij het aanstellen van een nieuwe machthebber. Om mensen een tweede kans te geven.

Het Jubeljaar bestond niet alleen maar uit ideologie! Ook uit wijsheid en kennis. Ze wisten toen dat je het algemeen welzijn van een samenleving moet beschermen. Tegen vastgelopen systemen. Tegen te veel en te groot gegroeide belangen. Tegen ongelijkheid. Tegen politieke instabiliteit. Niet om een nieuwe partij alle macht te geven, maar om als land juist sterker en minder gepolariseerd te zijn.

Al die jaren dat ik als beschermingsbewindvoerder als een papieren strijder door de moerassen van regels en papieren heen ploegde, vroeg ik mij dagelijks af waarom alles zó moeizaam moet gaan. Ik vroeg me dan echt af of dit nu vooruitgang is, zoveel regels, papieren, bureaucratie.

Nu snap ik natuurlijk dat een jubeljaar er in Nederland nooit gaat komen en er kleven ook nadelen aan uiteraard. Maar ik vind het toch een gerechtvaardigde vraag of we niet drastischer in moeten grijpen in onze systemen. Moeten we niet eenmalig alles gladstrijken, problematische schulden van mensen kwijtschelden, de samenleving overeind trekken en opnieuw beginnen met alle wetten en regels die wél goed werken. Zeker nu we crisis na crisis doormaken?

Schulden van burgers zijn ontstaan door fouten, verkeerde uitgaven, maar ook door verleidingen van commerciële bedrijven, een wirwar van regels en toeslagen van de overheid, een industrie van oplopende invorderingskosten. Maar ook gewoon domme pech in het leven. Harde tegenslagen. Je trekt jezelf echt niet meer zomaar overeind, en er zullen altijd mensen zijn met schulden. Maar de samenleving wint niets bij het blijven vorderen van schulden die toch al niet te innen zijn. We verliezen er zelfs op, iedere euro die bij burgers met problematische schulden daadwerkelijk wordt geïnd kost de samenleving juist vele extra euro’s!

Wat zou er veel kunnen veranderen. Wat zou er een energie door het land heen trekken in een jubeljaar. Naast rust in de Nederlandse huishoudens zie ik nog zoveel meer effect. Het terugdringen van de druk op de zorg, de ziekenhuizen en ggz, politie en handhaving. In het verminderen van kansenongelijkheid, zelfmoord, eenzaamheid en meer. Mensen die nu thuis zitten door de stress kunnen weer gaan bijdragen, betaald werk of vrijwilliger, mantelzorg. We kunnen de handen zo goed gebruiken.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar uit deze gedachten is het boek 'Jubeldag' dus ontstaan. Misschien dat volgende generaties, dus de kinderen van nu, wél met echte oplossingen komen! Vandaar een kinderboek.

(PS: wanneer je me volgt op Instagram, Facebook of LinkedIn kun je de voortgang van mijn boek volgen én meer te weten komen over PowerUp4Women - Online trainingen voor minder stress en meer gemak in je dagelijks leven.)


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De achterliggende gedachte

Cover van 'Jubeldag' is lekker vrolijk!

'Jubeldag'

Over Marieke

De achterliggende gedachte